Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Як часто потрібно робити мамографію і чому не варто нехтувати цим

    Як часто потрібно робити мамографію і чому не варто нехтувати цим
    13 Березня 2021

    Як часто потрібно робити мамографію і чому не варто нехтувати цим

    Ймовірність розвитку захворювання грудей можлива дійсно в будь-якому віці. Тому кожна жінка повинна знати, як часто треба робити мамографію і чому проводити її необхідно регулярно. Для цього навіть були виділені зони ризику за віковими ознаками, способом життя. Тим, хто знаходиться в зоні ризику, обстежуватися потрібно цілий рік.

    Молодим жінкам, які не підпадають під цей контроль і знаходяться в репродуктивному віці – двічі на рік. Для проходження обстеження вам також необхідно буде дізнатися, в які дні роблять мамографію і як проходить процес.

    Хто входить до зони ризику

    На те, скільки разів на рік потрібнопройти мамографію, впливає велика кількість зовнішніх факторів. Існує навіть окремо виділена група ризику, якій обстеження необхідно проводити частіше, ніж іншим групам населення. До неї входять молоді жінки:

    • у яких місячні почалися до 12 років;
    • планування вагітності;
    • пізнє народження (після 35);
    • пролікували гормональні збої та захворювання;
    • з хронічними патологіями в ендокринних і гінекологічних системах;
    • страждають надлишком або дефіцитом ваги;
    • мають захворювання в наднирковій і підшлунковій залозах;
    • часто піддавалися стресу, фізичному та розумовому напруженню;
    • перенесли травмування, операції грудей.

    Про те, як часто потрібно робити мамографію, краще розповість ваш лікар-мамолог з урахуванням ваших індивідуальних особливостей. Він підкаже приблизну вартість процедури, розповість, в які дні роблять процедуру і чому.

    Як часто необхідно робити мамографію в залежності від різних факторів

    Ніяких чітких оцінок і показань до того, скільки разів на рік потрібно проходити мамографію, сьогодні не існує. Точну кількість вам може назвати тільки мамолог конкретно для вашої ситуації.

    Згідно світових загальноприйнятих норм проходити обстеження можна з моменту початку менструального циклу з наступною частотою:

    • до 21 року краще проходити УЗД;
    • до 40 років можна просто відвідувати мамолога без обов’язкового проходження мамографії;
    • після 40 років – раз на рік (також актуально для тих, хто знаходиться в зоні ризику);
    • від 65 років – кожні пів року.

    РоблятьУЗД молочних залоз замість мамографії під час сильних гормональних сплесків або збоїв (статеве дозрівання, вагітність, гострі фази менструального циклу). Так ви уникнете неточностей в показаннях і зайвого стресу для себе.

    Як проводиться мамографія і чому не потрібно її боятися

    Процедура мамографії проводиться на стаціонарному апараті. Для цього жінці потрібно буде роздягнутися до пояса, зняти будь-які прикраси з шиї. Потім вас попросять затримати дихання на кілька секунд, поки апарат робить знімок грудної клітини.

    Єдине неприємне відчуття, яке ви можете відчути під час процедури, це легке стискаюче почуття, коли ваші груди буде стискати пластина.

    В результаті обстеження лікар одержить знімок, на основі якого і буде поставлено діагноз.

    Жодній з жінок не треба боятися процедуру мамографії, але обов’язково необхідно знати, як часто проходити мамографію, щоб у майбутньому уникнути серйозних неприємностей.