Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Сьогодні про фіброаденому

    Сьогодні про фіброаденому
    13 Березня 2021

    Сьогодні про фіброаденому

    Фіброаденома – це доброякісна пухлина молочної залози, один із видів мастопатії – вузлова мастопатія. Частіше всього виникає у віці від 20 до 30 років та у віці від 40 до 50 років під час гормональних порушень в організмі жінки.

    Знайти фіброаденому можна і самостійно, шляхом промацування грудей. Вона легко визначається у вигляді ущільнення. Ймовірність переходу фіброаденом в злоякісні (рак) складає 0,5 – 1,0 %. При особливих гістологічних варіантах, наприклад інтраваскулярному, вона вдвічі вища, при флюїдних пухлинах – більша в 7,5 раза.

    На жаль, фіброаденоми не лікуються консервативно (мазі, пігулки, лосьйон і т.п.), лікування тільки хірургічним шляхом. Виключення складають жінки в менопаузі (у яких відсутні місячні) після виключення раку. Частіше вони під наглядом у лікаря-мамолога з контролем динаміки УЗД і цитологічних досліджень. Всім іншим молодим жінкам потрібно їх видаляти, особливо тим, які планують вагітність, ЕКО, мамопластику. Під час вагітності в організмі жінки відбувається могутня гормональна перебудова. А молочна залоза в першу чергу піддається змінам під впливом гормонів. Тому, що станеться з фіброаденомою під час вагітності, 100% гарантії ніхто не дає.

    На сьогодні операція по видаленню пухлини шляхом розтину шкіри є ефективним методом у боротьбі з доброякісними утвореннями молочних залоз. Щоб рубець після видалення фіброаденоми молочної залози був якнайменше помітним, його потрібно зробити по спеціальній методиці й отримати так званий косметичний шов.

    Можливі варіанти результату при наявності фіброаденоми в грудній залозі:

    • найкращий, але це дуже рідко, пухлина може повністю розсмоктатися (зникають частіше, коли розміри були меншими за 1 см);
    • пухлина може залишитися без змін;
    • пухлина різко збільшується в розмірі, потім можуть виникнути проблеми під час лактації;
    • найстрашніший результат, теж рідко, процес малігнізації – це переродження її в злоякісну пухлину (рак).

    Чи варто турбуватися про наявність ракових клітин, можна дізнатися після того, як буде видалена пухлина повністю. Ні УЗД, ні мамографія, огляд і пункція не дають 100 % діагностики. Врешті, не займайтеся самолікуванням різними народними методами, зверніться до спеціаліста-мамолога або онколога.

    Бережіть себе та будьте здорові!