Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Ракові стовбурові клітини раку молочної залози – що це таке?

    Ракові стовбурові клітини раку молочної залози – що це таке?
    14 Квітня 2024

    Ракові стовбурові клітини раку молочної залози – що це таке?

    Протягом життя в організмі людини залишаються стовбурові клітини, які поділяються і дають початок різним клітинам для оновлення тканин. У 90-х роках минулого століття вчені припустили, що ракові пухлини ростуть за рахунок так званих ракових стовбурових клітин, які за властивостями нагадують здорові стовбурові клітини. З того часу численні дослідження були проведені для вивчення їх особливостей, впливу на перебіг онкозахворювання, ризик утворення метастазів. Що ж на сьогодні відомо про ракові стовбурові клітини раку молочної залози?

    Які особливості мають ракові стовбурові клітини?

    Вважається, що пухлина виникає з однієї клітини, яка піддалася злоякісному переродженню, втратила здатність до запрограмованої загибелі та набула можливості безконтрольно поділятися. Дослідження показують, що надалі злоякісне новоутворення складається з різних груп клітин, що відрізняються за своїми біохімічними властивостями, імуногістохімічними характеристиками. Відомо, що ракові стовбурові клітини мають наступні особливості:

    • Поділяються рідко;
    • Здатні утворювати різні типи ракових клітин у складі пухлини;
    • Здатні “впадати у сплячку”, завдяки чому можуть робити пухлину нечутливою до хіміотерапії і викликати рецидив раку;
    • Можуть мати підвищену стійкість до ліків, у тому числі – за рахунок особливих механізмів виведення медичних препаратів за межі клітини;
    • Можуть бути стійкими до променевої терапії;
    • Мають певні “маркери” – особливі речовини, рецептори, за якими їх можна виявити (зокрема, стовбурові клітини раку молочної залози ідентифікують за маркерами CD44 та CD24);
    • Кількість таких клітин та маркерів на їх поверхні варіюється у різних пухлин молочної залози.

    На що впливають ракові стовбурові клітини?

    Особливі властивості ракових стовбурових клітин – здатність поповнювати клітинну масу пухлини та стійкість до хіміо- чи радіотерапії – мають серйозний вплив на перебіг та результати лікування. Саме цю групу клітин вчені “звинувачують” у тому, що:

    1. Пухлина погано піддається лікуванню основними методами;
    2. У процесі лікування новоутворення з часом стає стійким до тих медичних препаратів, які на початку лікувального курсу були ефективними;
    3. Пухлина починає утворювати метастази, які поширюються в інші органи;
    4. Рецидиви захворювання можуть виникати навіть через кілька років після завершення курсу лікування раку молочної залози (протягом цього часу ракові стовбурові клітини перебувають у неактивному стані).

    Під час дослідів було помічено: імуногістохімічний аналіз виявляв більше маркерів ракових стовбурових клітин у пацієнтів з агресивним перебігом онкозахворювання. Крім того, науковці вказують на великий вміст таких клітин та маркерів у пухлині при тричі негативному раку, який зазвичай характеризується менш сприятливим прогнозом, ніж інші типи раку молочних залоз.

    Яке значення мають ці дослідження?

    Ці дослідження показують надзвичайну складність процесів, які перебігають у злоякісному утворенні на клітинному та молекулярному рівні. Вони допомагають краще зрозуміти життєдіяльність пухлини і використати отримані знання у боротьбі з раком молочної залози та інших органів.

    Велике значення має знання “слабких місць” пухлини, впливаючі на які можна припинити її зростання та поширення метастазів. На такому підході заснована хіміотерапія (знищує пухлинні клітини, які активно поділяються) і таргетна терапія (впливає на певні етапи обміну речовин у клітинах новоутворення). Це дієві методи лікування раку, але не у всіх випадках вони показують високу ефективність і, крім того, викликають більш чи менш виражені побічні ефекти. Детальне вивчення ракових стовбурових клітин є перспективним. Можливо, воно відкриє нові можливості для лікування раку, дозволить розробити більш ефективні та безпечні методи терапії.

    Діагностика та лікування раку
    Інформація про наявність, кількість та особливості ракових стовбурових клітин може бути корисна не тільки для розробки нових методів лікування, а й для діагностики, визначення прогнозу розвитку онкопатології, вибору оптимальних методів лікування серед тих, які вже застосовуються в онкології.

    Запис на візит до центру

      •  

      Маєте питання про рак молочної залози?

      Запитайте у висококваліфікованого лікаря. Запишіться на прийом до онколога у Спеціалізованому Мамологічному Центрі, якщо бажаєте визначити ризики розвитку раку грудей саме у вашому випадку, якщо підозрюєте у себе наявність онкопатології або вже знаєте про її наявність. Ми проводимо комплексну діагностику пухлинних захворювань та застосовуємо методи лікування, рекомендовані міжнародними спільнотами лікарів-онкологів. Запис на консультацію проводиться за телефоном або за допомогою заявки на нашому сайті.