Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Як відрізнити фіброаденому від раку молочної залози?

    Як відрізнити фіброаденому від раку молочної залози?
    11 Травня 2022

    Як відрізнити фіброаденому від раку молочної залози?

    Як відрізнити фіброаденому від раку точно знає досвідчений лікар, але для підтвердження діагнозу обов’язково призначає ряд лабораторних та інструментальних досліджень. Якщо ви випадково виявили у грудях ущільнення, не намагайтеся самостійно визначити його походження та природу. Краще одразу запишіться на консультацію до спеціаліста та пройдіть комплексне обстеження, навіть якщо пухлина не болить і не викликає інших неприємних симптомів.

    Що таке фіброаденома? Основні симптоми

    Фіброаденома – доброякісне пухлиноподібне новоутворення, яке утворюється із залозистої тканини. З морфологічного погляду фіброаденома – це вузол зі сполучної тканини. У міру прогресування до пухлини приєднується жирова тканина та інші структури молочної залози. Новоутворення найчастіше формується в одній залозі, в поодиноких випадках – з двох сторін.

    Розвиток патології обумовлений впливом статевих гормонів, найчастіше спровокований надлишком естрогенів. Гормонозалежна пухлина часто проявляється при гормональних перепадах:

    • під час вагітності;
    • при прийомі гормональних препаратів, зокрема й оральної контрацепції;
    • при патологіях щитоподібної залози та надниркових залоз, інших ендокринних порушеннях;
    • при абортах чи викиднях.

    Фіброаденома найчастіше діагностується у жінок репродуктивного віку. До провокуючих факторів відносяться травми грудей, відмова від грудного вигодовування або короткий період ГВ, хронічні стреси, пізня вагітність.

    Доброякісне утворення молочної залози супроводжується появою вузликів у товщі грудей (добре прощупуються при пальпації). Деформація грудей на ранніх стадіях відсутня, але зі збільшенням пухлини може спостерігатися асиметрія молочних залоз.

    Схожість симптомів раку молочної залози із симптомами фіброаденоми

    Рак молочної залози – це найпоширеніша злоякісна пухлина серед жінок. Головна особливість ракового новоутворення полягає у здатності атипових клітин швидко ділитися, що призводить до стрімкого прогресування пухлини. За відсутності лікування злоякісні клітини можуть поширюватися на інші органи та тканини через лімфатичну та кровоносну систему. Підступність патології в тому, що на ранніх стадіях вона може протікати безсимптомно, а це ускладнює її своєчасну діагностику.

    І фіброаденома, і рак молочної залози можуть мати схожі симптоми. Основна ознака розвитку обох патологій – утворення ущільнення в грудях. Ущільнення в молочній залозі може мати різні розміри (від декількох міліметрів). Воно може збільшуватися з прогресуванням патології.

    Болісні відчуття не характерні для фіброаденоми, хоча біль може з’являтися у другій половині менструального циклу. Злоякісна пухлина на ранніх стадіях також не болить. Болі в молочній залозі з’являються при прогресуючому раку. Відсутність больових відчуттів при появі новоутворення – не привід відкладати візит до лікаря. Пам’ятайте, що відрізнити фіброаденому від раку може лише лікар після огляду та комплексного обстеження.

    Фіброаденома та рак молочної залози можуть мати й інші схожі симптоми:

    • зміна форми грудей;
    • виділення із сосків (домішки крові частіше виникають при злоякісному новоутворенні).

    Як відрізнити фіброаденому від раку?

    Важливо знати, що на ранніх стадіях рак протікає безсимптомно або зі стертою клінічною картиною. На патологію вказує лише ущільнення, і його намацати можна тільки при пальпації. Якщо прощупали невелику «кульку» в грудях, зверніться до лікаря. Навіть за відсутності болю, виділень із соска або інших симптомів, що впливають на якість життя, не ігноруйте патологію, а пройдіть обстеження.

    Через подібність симптомів на ранніх стадіях відрізнити фіброаденому від раку молочної залози самостійно неможливо. Не відкладайте візит до лікаря у разі найменших симптомів. Рання діагностика раку – це запорука успішного лікування. Чим раніше ви пройдете діагностику, тим краще.

    У нашому медичному центрі ви можете пройти обстеження у разу появи симптомів або з профілактичною метою. Наш мамолог проведе огляд, при необхідності призначить лабораторні та інструментальні дослідження. Він добре знає, як відрізнити фіброаденому від раку молочної залози, а тому зможе правильно поставити діагноз та призначити лікування.

    Який зв’язок між раком молочної залози та фіброаденомою?

    Деякі жінки вважають, що фіброаденома є передраковим станом і завжди перероджується у злоякісну пухлину, але це не так. Малігнізація відбувається у 2-3% випадків залежно від морфології пухлини.

    Переродження частіше властиве листоподібній фіброаденомі. Особливість цього виду патології полягає у стрімкому розвитку, швидкому прогресуванні. Навіть листоподібна фіброаденома не завжди перероджується в рак, особливо за умови, що лікування розпочато вчасно.

    Незважаючи на те, що прямий зв’язок між патологіями відсутній і фіброаденома не є передраковим станом, ігнорувати симптоми хвороби категорично не можна. Встановити точний діагноз, визначити рівень ризику для здоров’я та відрізнити фіброаденому від раку може тільки лікар після проведення комплексного обстеження.

    Особливості та відмінності діагностики фіброаденоми та раку грудей

    При будь-яких новоутвореннях молочної залози діагностика починається з консультації мамолога. Лікар обов’язково проводити огляд, пальпацію грудей у ​​різних положеннях, збирає анамнез, уточнює сімейну схильність до раку молочної залози (чи були випадки пухлини у родичок).

    Для діагностики фіброаденоми та раку молочної залози застосовуються такі методи обстеження:

    1. УЗД молочної залози. Ультразвукове дослідження допомагає підтвердити наявність новоутворення. До того ж ультразвук не здатний визначити доброякісне або злоякісне походження пухлини. Це можна запідозрити лише за відповідними ознаками.
    2. Мамографія. Рентгенологічне дослідження допомагає виявити новоутворення від 0,3 мм, наявність підозрілих мікрокальцинатів, але його застосування актуальне лише на ранніх стадіях.
    3. Тонкоголкова прицільна біопсія. Для підтвердження раку або диференційної діагностики фіброаденоми проводиться взяття зразка патологічних тканин за допомогою тонкої голки.
    4. Цитологічне та гістологічне дослідження. За результатами аналізу вдається підтвердити чи спростувати злоякісний характер пухлини та поставити точний діагноз. При раку гістологія допомагає визначити тип пухлини, що є важливим при підборі правильного лікування.

    При підтвердженому раку молочної залози часто застосовується магнітно-резонансна або комп’ютерна томографія як додаткові дослідження. Ці методи обстеження допомагають визначити розміри пухлини, а також наявність метастазів. При фіброаденомі МРТ та КТ використовуються рідко. Весь комплекс необхідних досліджень ви можете пройти у нашому мамологічному центрі.

    Висновки

    Не намагайтеся самостійно дізнатися, як відрізнити фіброаденому від раку, а зверніться до лікаря, якщо виявили ущільнення в грудях. Навіть досвідчений фахівець не здатний лише шляхом пальпації або оцінки симптомів поставити діагноз. Точно визначити походження пухлини можна тільки після проведення комплексного обстеження, зокрема, біопсії та гістологічного аналізу.

    Не займайтеся самолікуванням, а запишіться на прийом до мамолога в наш медичний центр. Не менш важливо регулярно проходити профілактичні огляди. Таким чином вдасться виявити пухлину на ранніх стадіях, коли відсутні інші симптоми та ознаки.