Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Дисгормональні захворювання молочної залози!

    Дисгормональні захворювання молочної залози!
    2 Вересня 2021

    Дисгормональні захворювання молочної залози!

    Доброякісні дисгормональні захворювання молочних залоз (ДДЗМЖ) зустрічаються приблизно у 50-60% жінок, як правило, у віці від 30 до 50 років і набагато рідше у жінок в постменопаузі. Існує більше ніж 30 термінів для опису захворювань молочних залоз: мастопатія, дисплазія молочної залози, фіброаденома, мастодинія, фіброзно-кістозна хвороба і так далі.

    Основним проявом ДДЗМЖ є хворобливість однієї або обох молочних залоз. Болі можуть мати різний характер та інтенсивність. Поряд з хворобливістю молочних залоз відзначається відчуття нагрубання, набряклості й збільшення об’єму грудей. У той же час, частина жінок з ДДЗМЖ не відчуває ніяких неприємних відчуттів в молочних залозах, в тому числі і больових. Вони звертаються до лікаря, намацавши в залозах будь-які ущільнення або просто для профілактичного огляду. Така ситуація більш характерна для кіст молочних залоз і фіброаденом. Рідше симптомом захворювання є наявність виділень із сосків. Симптоми і клінічні прояви ДДЗМЖ можуть бути непостійними, періодично посилюватися або зменшуватися.

    Повне обстеження стану молочних залоз проводять з використанням потрійного тесту:

    1) клінічне обстеження молочних залоз (огляд і пальпація молочних залоз лікарем мамологом або гінекологом);
    2) УЗД або мамографія в залежності від віку жінки і характеру підозрюваної патології;
    3) при наявності об’ємних утворень (пухлин) – біопсія з цитологічним дослідженням матеріалу.
    Такий алгоритм обстеження дозволяє виключити злоякісну патологію або ж діагностувати її на самих ранніх етапах.

    Лікування!

    ДДЗМЖ має медикаментозний або хірургічний спосіб лікування. Медикаментозна терапія перш за все направлена на коригування ендокринних проблем. Хірургічне лікування – проведення секторальної резекції молочної залози.

    Командна робота мамолога, уз-діагноста (ренгенолога) та ендокринолога СМЦ забезпечує високу результативність лікування доброякісних дисгормональних захворювань молочних залоз, дозволяє знизити ризик їх ускладнень та запобігти появі в майбутньому.

    З питань консультації та лікування телефонуйте №:
    044-594-70-75
    068-862-62-00