Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Що таке галакторея?

    Що таке галакторея?
    11 Травня 2022

    Що таке галакторея?

    Галакторея – це патологічне виділення молока з молочних залоз, не пов’язане з виношуванням дитини чи грудним вигодовуванням. Захворювання зустрічається у чоловіків та жінок різного віку. Розвивається патологія зазвичай через порушення рівня гормонів, травми мозку або пухлини. Симптоми галактореї можуть вказувати на серйозне захворювання, тому їх не можна ігнорувати. Якщо із сосків виділяється молоко, одразу запишіться на консультацію до лікаря.

    Причини виникнення галактореї

    Патологія зазвичай розвивається на фоні гіперпролактинемії (підвищеного рівня пролактину). Причини галактореї можуть бути такими:

    • ушкодження гіпоталамуса внаслідок травм, оперативних втручань, інфекцій;
    • пухлини гіпофізу;
    • порушення функціональності щитоподібної залози (гіпотиреоз);
    • пухлини та інші захворювання надниркових залоз, які призводять до порушення гормонального фону;
    • полікістоз яєчників та інші ендокринні розлади;
    • неконтрольований прийом деяких лікарських засобів;
    • захворювання нирок, печінки тощо.

    Симптоми галактореї

    Основна ознака захворювання – виділення молока із сосків. Не варто цей стан плутати із ситуацією, коли виділяється молозиво під час вагітності. Оскільки галакторея викликана порушеннями гормонального фону та високим рівнем пролактину, зазвичай пацієнта турбують інші симптоми:

    1. У жінок часто спостерігаються збої менструального циклу. Проміжки між менструаціями збільшуються, а кровотечі стають меншими. Згодом може взагалі з’явитися аменорея (відсутність менструацій).
    2. Якщо галакторея викликана аденомою гіпофіза, можуть турбувати головний біль та інші неврологічні симптоми (зниження зору, пам’яті та ін.). Також спостерігається підвищена стомлюваність, апатія, депресивний стан.
    3. З огляду на гормональні перебудови у пацієнтів виникає ожиріння. Навіть строгі дієти та фізичні навантаження не допомагають позбутися зайвої ваги.
    4. Може турбувати гірсутизм, вугровий висип. Знижується міцність кісткової тканини, розвивається остеопороз.

    Ще одним симптомом захворювання є неможливість завагітніти. Причиною безпліддя є порушення гормонального балансу. У чоловіків патологія супроводжується збільшенням грудних залоз, зниженням потенції.

    Якщо ви помітили виділення молока з сосків, не відкладайте візит до мамолога або гінеколога. Важливо своєчасно пройти обстеження та розпочати лікування, щоб не допустити розвитку ускладнень (цукрового діабету, безпліддя, остеопорозу та ін.).

    Методи діагностики галактореї

    З появою симптомів галактореї проводиться комплексне обстеження, спрямоване на виявлення причини. Діагностика завжди починається з консультації мамолога та гінеколога. Обов’язково проводиться огляд на гінекологічному кріслі.

    Також застосовуються такі методи діагностики:

    1. Лабораторні дослідження. Обов’язково проводяться гормональні тести, які допомагають виявити підвищення рівня пролактину в крові та відхилення від норми інших гормонів. Виділення із сосків лікар також відправляє на аналіз, щоб точно визначити їх склад, виключити наявність інфекції.
    2. УЗД органів малого тазу. Допомагає виявити полікістоз яєчників.
    3. УЗД органів черевної порожнини. У ході дослідження вдається виявити порушення в роботі нирок та печінки, пухлини надниркових залоз.
    4. УЗД щитоподібної залози. Допомагає виявити гіпотиреоз та інші захворювання органу, що провокують гормональні збої.
    5. МРТ мозку. Дослідження спрямоване на вивчення стану гіпофізу. Магнітно-резонансна томографія допомагає виявити пухлини незначного розміру.
    6. Лапароскопія. Іноді для підтвердження полікістозу яєчників проводиться діагностична лапароскопія.

    Також обов’язково потрібна консультація ендокринолога. Додатково можуть призначатися інші дослідження, які визначаються для кожного пацієнта окремо лікарем за результатами первинної консультації.

    Лікування галактореї

    Лікування галактореї спрямоване на усунення причин її виникнення та відновлення гормонального фону. Терапевтична програма підбирається окремо у кожному клінічному випадку залежно від патології, що викликала гіперпролактинемію.

    Для консервативної терапії використовуються такі групи препаратів:

    1. Агоністи дофаміну. Пригнічують надмірний синтез пролактину.
    2. Антиандрогени. Комбіновані оральні контрацептиви з антиандрогенною дією призначаються при діагностованому синдромі полікістозу яєчників.
    3. Гормони щитоподібної залози. Призначаються для лікування гіпотиреозу та відновлення функціональності щитоподібної залози, якщо збої в її роботі спричинили галакторею.
    4. Стимулятори овуляції. Призначаються у комплексі з іншими препаратами. Допомагають нормалізувати менструальний цикл.

    Будь-які лікарські засоби слід приймати лише за призначенням лікаря. Самолікування може погіршити ситуацію та призвести до розвитку ускладнень, побічних дій.

    Хірургічні методи лікування пухлин гіпофіза застосовують у таких випадках:

    • медикаментозна терапія не дає бажаних результатів;
    • новоутворення швидко прогресує, чинить тиск на інші ділянки головного мозку;
    • пухлина перешкоджає циркуляції ліквору та сприяє його накопиченню в головному мозку.

    При видаленні новоутворень головного мозку перевагу надають малоінвазивним методикам, завдяки чому реабілітація проходить швидко та без ускладнень. Альтернативою хірургічному втручанню може бути променева терапія. Під впливом спрямованих радіоактивних променів відбувається руйнація вогнища неоплазії.

    Способи профілактики

    Оскільки галакторея часто спричинена збоями гормонального фону, заходи профілактики спрямовані на їх попередження. Щоб рівень гормонів залишався в нормі, дотримуйтесь таких рекомендацій:

    1. Уникайте стресів.
    2. Не приймайте гормональні препарати без призначення лікаря.
    3. Правильно та збалансовано харчуйтеся.
    4. Відмовтеся від шкідливих звичок, якщо вони є.
    5. Ведіть активний спосіб життя.

    Не менш важливо регулярно проходити профілактичні огляди у гінеколога та мамолога, своєчасно лікувати запальні та інфекційні захворювання репродуктивної системи, уникати травм голови.

    Висновки

    Галакторея може бути ознакою серйозного захворювання або ендокринного порушення, тому категорично не можна ігнорувати виділення з молочних залоз, якщо вони не пов’язані з вагітністю чи лактаційним періодом. Якщо вчасно звернутися до лікаря та розпочати лікування, захворювання має сприятливі прогнози. За відсутності терапії можуть бути серйозні ускладнення. Пройти діагностику та лікування галактореї ви можете у нашому медичному центрі.