Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Чи показує УЗД рак грудей?

    Чи показує УЗД рак грудей?
    16 Квітня 2024

    Чи показує УЗД рак грудей?

    Виконуючи ту чи іншу діагностичну процедуру, пацієнт замислюється: чи може це обстеження показати всі можливі захворювання, а особливо – найбільш небезпечні? Яка вірогідність того, що патологія буде не помічена або не розпізнана? Такі думки виникають і у пацієнток щодо ефективності УЗД у виявленні раку молочних залоз. Спробуємо розібратися: чи показує УЗД рак грудей, і як отримати максимально точні результати діагностики.

    Чи може показати УЗД рак молочних залоз?

    УЗД здатне показати рак молочних залоз, і статистика свідчить, що точність цього методу для виявлення злоякісних пухлин грудей сягає 87%. Не слід забувати, що у молочних залозах розвиваються не тільки злоякісні, але й доброякісні утворення, які діагностуються у переважній більшості випадків. Результати ультразвукового дослідження містять інформацію про наявність та характер виявлених змін, що відображається певною оцінкою за шкалою BI-RADS:

    • 0 – потребується дообстеження;
    • 1 – відсутність пухлин;
    • 2 – пухлина вважається доброякісною;
    • 3 – наявні зміни, вірогідно, є доброякісними;
    • 4 – присутня підозра на наявність онкології;
    • 5 – виявлені зміни характерні для онкопатології;
    • 6 – підтверджена наявність онкопатології.

    При виявленні будь-яких структурних змін у молочних залозах постає важливе завдання: визначити точний тип новоутворення, його доброякісність або злоякісність. І для цього потрібна комплексна діагностика, яка включає низку досліджень. Якщо УЗД показало наявність пухлини, і ці результати та/або наявні симптоми викликали у лікаря підозри на рак, далі можуть проводитися:

    1. Мамографія (у тому числі – з томосинтезом, прицільна мамографія);
    2. МРТ молочних залоз;
    3. Біопсія з подальшим гістологічним дослідженням фрагменту новоутворення.

    Визначальну роль у постановці точного діагнозу матимуть результати біопсії, адже тільки у лабораторних умовах за допомогою мікроскопу можна вивчити особливості клітин та тканин новоутворення. До речі, при виконанні біопсії також застосовується УЗД – для контролю точності маніпуляції (лікар бачить, звідки саме береться зразок, тому суттєво підвищується ефективність діагностики).

    Як на УЗД виглядає рак?

    Рак молочних залоз може виглядати по-різному, адже існує багато його видів. Пухлини мають різний розмір та форму, характер контурів, розташування тощо. Часто злоякісні новоутворення виглядають на УЗД як темні плями з нечіткими краями, що розходяться у вигляді променів. Проте наявність цих ознак не дає можливості зробити однозначний висновок, потрібна біопсія.

    Більше інформації про новоутворення допомагають отримати додаткові режими УЗД. Доплерографія допомагає дослідити наявність та особливості кровоплину у здорових тканинах та у пухлинах. Еластографія дозволяє визначити жорсткість, пружність певної ділянки молочної залози, і бувають випадки, коли саме у цьому режимі стають помітні патологічні зміни.

    Таким чином, УЗД показує пухлини грудей, але рак це чи ні – надалі з’ясовують за допомогою інших методів. Результати ультразвукової діагностики допомагають лікарям визначити необхідність та напрямок подальшої діагностики.

    УЗД допомагає виявити рак на ранній стадії

    Жінки проходять УЗД і при симптомах захворювань молочних залоз, і у рамках скринінгу раку грудей (у віці до 35-40 років). Сучасні ультразвукові системи допомагають побачити новоутворення розміром від 1-2 мм. Такі дрібні пухлини не пальпуються, не виявляються при самообстеженні грудей, не проявляються симптомами. Якщо УЗ-діагностика буде проведена на цій стадії, лікування буде найбільш ефективним та щадним. Загроза для життя, ризик необхідності повного видалення грудей та застосування методів лікування з більш вираженим навантаженням на організм будуть мінімальними.

    Отже, швидке та безпечне щорічне скринінгове УЗ-обстеження молочних залоз здатне врятувати життя, здоров’я та жіночу красу.

    Чи показує УЗД рак молочних залоз?

    УЗ-діагностика молочних залоз у Києві

    Для отримання максимально точних результатів діагностики потрібно звертатися до висококваліфікованих лікарів УЗД. Такі спеціалісти з багаторічним досвідом працюють у Спеціалізованому Мамологічному Центрі у Києві. Дотримання стандартів діагностики та лікування, тисячі виконаних обстежень та обмін досвідом з колегами, у тому числі – й у закордонних клініках, допомагають нам знаходити правильне рішення у будь-якому клінічному випадку.

    Наші спеціалісти радять вчасно звертатися по допомогу, якщо вас турбують симптоми захворювань молочних залоз, біль, дискомфорт, виділення з сосків, видимі зміни форми або шкіри грудей. А також не забувайте про щорічні УЗД для профілактичної перевірки здоров’я. У нас дослідження проводиться на сучасному апараті ультразвукової діагностики Acuson S3000. Після 40 років або за показаннями лікаря замість УЗД виконується мамографія, яку також можна зробити у СМЦ.

    Запис на візит до центру

      •  

      Записатися на УЗД у Києві у Спеціалізованому Мамологічному Центрі можна за телефоном, за допомогою заявки на сторінці сайту або у чаті.