Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Що варто знати про меланому?

    Що варто знати про меланому?
    3 Жовтня 2023

    Що варто знати про меланому?

    Одним з найвідоміших видів раку є меланома – злоякісне новоутворення шкіри. Його небезпечність полягає не тільки у стрімкому розвитку і схильності до метастазування, але й у тому, що люди часто не звертають уваги на симптоми, сприймаючи пляму на шкірі за звичайну родимку. Всу ці фактори зумовлюють досить високий рівень смертності від меланоми. Кожній людині потрібно знати, як розпізнати таку хворобу ще на ранніх стадіях розвитку, щоб підвищити шанси на успішне лікування.

    Як розвивається і проявляється меланома

    Ці пухлини розвиваються із злоякісно перероджених клітин-меланоцитів, які виробляють темний пігмент меланін і розташовуються безпосередньо у шкірі або у доброякісних утвореннях. Вони можуть розвиватися також на ділянці слизової оболонки (у роті, прямій кишці, піхві) або навіть на сітківці ока. Пухлина здатна проростати у різні шари шкіри, а при метастазуванні злоякісні клітини потрапляють з током лімфи та крові до інших, навіть віддалених органів. Особливістю цього захворювання є слабкий опір організму (у порівнянні з іншими видами раку). Тому новоутворення розвивається практично без перешкод.

    Найголовнішим фактором ризику розвитку меланоми вважається ультрафіолетове випромінювання – природне (від сонця) і штучне (у солярії). Воно спричиняє мутації, через які клітини починають безконтрольно розмножуватися, утворюючи пухлину. Навіть один сонячний опік може створити сприятливі умови для розвитку раку. Також існують генетичні мутації, які успадковуються і зумовлюють вроджену підвищену схильність до цієї онкопатології. Крім того, ризик виникнення меланоми підвищують:

    1. Наявність світлої шкіри;
    2. Вік старше 50 років;
    3. Наявність доброякісних новоутворень шкіри (невусів), особливо у великій кількості;
    4. Послаблення імунітету.

    Що робити, щоб вчасно розпізнати меланому

    Потрібно уважно стежити за станом своєї шкіри і звертати увагу на будь-які її зміни, особливо:

    • Появу нових родимок, швидке збільшення їх чисельності, розростання, зміну форми та забарвлення;
    • Свербіж в області розташування невуса, випадіння волосся з його поверхні, кровотеча;
    • Утворення виразок або вузлів;
    • Зникнення характерного рельєфу шкіри в області розташування невуса.

    При поширенні патологічного процесу по лімфатичній системі спостерігається збільшення лімфовузлів, і у деяких випадках саме цей симптом найпершим звертає на себе увагу, викликаючи у людини підозри щодо наявності захворювання.

    Але навіть при ретельному самообстеженні не завжди вдається визначити тривожні симптоми. Тому варто щорічно проходити профілактичний огляд у онкодерматолога, а при появі підозрілих ознак – звертатися за допомогою негайно.

    Діагностика та лікування меланоми у СМЦ

    У Спеціалізованому Мамологічному Центрі ви можете проходити регулярні профілактичні огляди у досвідченого онкодерматолога та діагностику шкірних захворювань при виникненні відповідних симптомів. Спеціаліст не просто оглядає шкірний покрив, а й застосовує сучасний, високоточний метод обстеження – цифрову дерматоскопію. Дослідження проводиться відразу під час консультації і не викликає жодного дискомфорту – лікар застосовує спеціальний оптичний прилад, щоб розгледіти шкірне утворення під значним збільшенням. Завдяки високій роздільній здатності отриманого зображення, з’являється можливість побачити найдрібніші патологічні зміни, оцінити стан різних шарів шкіри, побачити ознаки патологічних процесів.

    Якщо за результатами дерматоскопії виявляються ознаки розвитку меланоми або іншого злоякісного утворення шкіри, онкодерматолог призначає біопсію, яка дозволяє взяти зразок тканин для гістологічного дослідження. Це найточніший метод діагностики онкопатологій шкіри. У СМЦ проводиться процедура панч-біопсії, під час якої за допомогою циліндричного інструменту вирізається стовпчик патологічно змінених тканин. Також для дослідження може використовуватися біоматеріал, отиманий при ексцизійній біопсії – для цього виділяється вся пухлина разом з прошарком оточуючих здорових тканин. Молекулярно-генетичні особливості новоутворення визначаються за допомогою імуногістохімічного дослідження.

    Крім того, обстежуються регіонарні лімфовузли, до яких можуть потрапити метастази, і призначаються інші дослідження (наприклад, КТ), що допомагають виявити метастази у різних органах. Після комплексної діагностики, визначення стадії і поширеності злоякісного процесу призначається лікування. Можуть використовуватися наступні методи:

    1. Хірургічне видалення пухлини (видаляється новоутворення з оточуючими незміненими тканинами, підшкірною клітковиною, при необхідності – з частиною нижче розташованого м’яза, лімфовузлами);
    2. Хіміотерапія – застосовуються препарати-цитостатики, які затримують клітинний поділ та знищують клітини, які активно поділяються;
    3. Променева терапія – проводиться опромінення тканин, яке допомагає знищувати ракові клітини;
    4. Імунотерапія – застосовуються препарати, які стимулюють природні механізми боротьби організму із злоякісними пухлинами.

    Для ефективної боротьби з меланомою лікарі підбирають оптимальні методи в індивідуальному порядку і комбінують їх (зокрема, хіміотерапія проводиться після хірургічного видалення для попередження метастазування та профілактики рецидиву). Під час призначення лікування фахівці СМЦ керуються протоколами, розробленими на основі рекомендацій міжнародних медичних спільнот.

    Запис на візит до центру

      Зверніться до Спеціалізованого Мамологічного Центру, щоб швидко виконати діагностику і отримати точні результати, а при необхідності – пройти лікування меланоми. Досвід наших лікарів та використання сучасних дієвих методів дозволяє отримати ефективну медичну допомогу у найкоротший час, який має таке важливе значення при боротьбі з онкологічними захворюваннями. Записатися на профілактичний огляд онкодерматолога або пройти обстеження при появі симптомів хвороби можна за телефоном, вказаним на нашому сайті, і за допомогою сервісу зворотного дзвінка.