Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Лікарі говорять про рак!

    Лікарі говорять про рак!
    15 Листопада 2021

    Лікарі говорять про рак!

    Кожен з нас читав або слухав історії жінок, у яких виявили рак молочної залози. Про те, як ці жінки долають цей діагноз. Про те, як на це реагують їх рідні. Історії про те, як рак переживають саме пацієнтки.

    А як щодо лікарів? Що відчувають ті, хто діагностує та лікує? Яка їх роль у лікуванні пацієнтів? Чи стала робота для них рутинними обов’язками?

    В публікаціях під хештегом #слово_лікарю фахівці СМЦ розкажуть свою історію лікування пацієнток. Поділяться відчуттями, коли у пацієнтки виявляють рак. Розкажуть про залаштунки своєї роботи, про те, що не розповідають в історіях пацієнтки. Про те, що не прийнято запитувати, але цікаво знати.

    Перша розповідь від лікаря радіолога, фахівця уз-діагностики СМЦ — Галішиної Ганни Олександрівни.

    На першому етапі діагностики я відіграю роль гінця з поганими новинами: я вперше виявляю це утворення і повідомляю пацієнтам.
    Відверто кажучи, будь-який злоякісний діагноз повідомляю із стресом для себе, як лікаря. Мені необхідно визначити: як правильно повідомити цю новину пацієнтці. Сказати просто «у вас рак» — це неправильно. Необхідно підібрати правильні слова саме для цієї пацієнтки.

    До такого діагнозу я ставлюсь, як до спільної проблеми. Тобто це проблема не лише пацієнта, а й моя. Важливе завдання діагноста — допомогти пацієнту справитись з першим шоком від діагнозу та дати йому надію, що все буде добре. Пояснити: що робити далі, де шукати інформацію, до чого готуватись, який найгірший випадок прогресування хвороби і який найоптимістичніший сценарій лікування.

    Всі пацієнти реагують по-різному на діагноз. Дехто починає плакати, хтось закривається й перестає слухати, інші навпаки ставлять багато питань. Найважливіше в цей момент — надати подальший чіткий список дій:

    1️⃣ що ми маємо зробити найближчим часом (які обстеження);
    2️⃣ які перспективи лікування;
    3️⃣ як довго може тривати лікування.

    Під час діагностики дуже важливо визначити правильний розмір пухлини, описати її та надати необхідну інформацію для онколога. Це забезпечує правильну тактику лікування.

    В процесі самого лікування я також беру постійну участь: контролюю розміри утворення, його структуру, допомагаю моїм колегам визначати, чи діє тактика лікування. Перед операцією проводжу розмітку утворення.

    Саме за допомогою подальшого узгодженого та комплексного підходу лікарів пацієнтки отримують найкращі результати лікування.