Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Особливості пластичної хіургії при асиметрії грудей – результати дослідження вчених!

    Особливості пластичної хіургії при асиметрії грудей – результати дослідження вчених!
    29 Березня 2024

    Особливості пластичної хіургії при асиметрії грудей – результати дослідження вчених!

    Абсолютної симетрії грудей не існує. У тому чи іншому ступені ліва та права молочні залози різняться за розміром, формою, положенням сосків, і у переважній більшості випадків це – норма. Але деякі пацієнти звертаються до пластичних хірургів, адже асиметрія їх грудей не тільки помітна неозброєним оком, а й істотно погіршує зовнішній вигляд фігури. Існує багато причин такого дефекту, серед них є вроджені та набуті, і пластична хірургія пропонує низку способів вирішення таких проблем. Зараз хочемо поділитися з вами результатами дослідження британських вчених щодо вибору оптимальних методів корекції асиметричних грудей.

    Про що йдеться у дослідженні

    Асиметрія грудей може виникнути через захворювання (фіброаденома, онкопатологія), після операцій, травм, або проявляється у процесі розвитку підлітка під час статевого дозрівання. Вона викликає психологічний дискомфорт у жінок, знижує самооцінку та якість життя, а також створює складнощі при виборі бюстгальтеру, купальнику та іншого одягу. У даному дослідженні був проведений аналіз літератури щодо випадків, у яких несиметричність молочних залоз була пов’язана саме з індивідуальними особливостями розвитку. Було проаналізовано 13 статей, у яких описані результати корекції у 1237 пацієнток (у 92% випадків була проведена операція, у 8% випадків застосовувалися зовнішні протези).

    Пластична хірургія пропонує різні методи корекції асиметричних грудей: встановлення імплантів, ліпофілінг – введення у груди власної жирової тканини, взятої з інших ділянок тіла, мастопексію – підтяжку грудей, та низку видів мамопластики – корекцію сосків, форми грудей, усунення бугристості, деформацій грудної стінки тощо. У досліджуваних випадках застосовувалися як окремі методи, так і їх комбінації:

    • Одностороння або двостороння асиметрична аугментація імплантатом;
    • Одностороння або двостороння асиметрична редукція;
    • Одностороння репозиція + контрлатеральна аугментація імплантатом;
    • Одностороннє зменшення + двостороння симетрична аугментація імплантатом;
    • Односторонній або двосторонній асиметричний ліпофілінг;
    • Двостороннє асиметричне зменшення + двостороннє симетричне або асиметричне збільшення імплантатом;
    • Поетапна корекція: із встановленням еспандера, а потім – імпланта.

    У статті зазначається, що кожен випадок вимагає застосування індивідуального підходу, у залежності від виду асиметрії та причини її виникнення.

    Які результати отримали

    Автори дослідження зауважують, що на даний момент єдиної класифікації асиметрії грудей не існує: лікарі застосовують описові характеристики (наприклад, одностороння гіпоплазія, двостороння асиметрична гіпертрофія і т. д.), вказують різницю за розміром. Це ускладнює порівняння ефективності пластики у різних випадках.

    Ефективність результатів корекції грудей оцінювалася з урахуванням враження самих пацієнток, а також частоти ускладнень або необхідності повторних операцій.

    Один з найважливіших висновків, наведених у статті – це отримання кращого результату корекції у тих випадках, коли на обох грудях застосовувалися однакові методи пластики (наприклад, двостороннє збільшення або двостороннє зменшення). Автори пояснюють це тим, що після хірургічного втручання ліва та права груди у такому випадку піддаються змінам одного й того ж самого характеру, спостерігається більш однакова реакція на коливання ваги, вагітність та інші фактори, які у подальшому впливають на форму грудей, і вони лишаються більш симетричними. А при застосуванні різних методів зростає вірогідність того, що результат не влаштує пацієнтку, може знадобитися повторна операція.

    Щодо встановлення імплантів різного розміру для досягнення симетрії, результати таких втручань не завжди повністю задовольняють пацієнток, адже вплив більших та менших ендопротезів на тканини відрізняється, що не сприяє збереженню симетричності грудей.

    У дослідженні вказується, що зростає популярність ліпофілінгу. Кращі результати, з меншим ризиком ускладнень спостерігаються при пересаджуванні невеликої кількості жирової тканини. Якщо пересаджується великий об’єм тканин, зростає вірогідність розвитку некрозу.

    Якщо потребується зменшення грудей, воно може проводитися шляхом резекції або ліпосакції. Зазначається, що після ліпосакції швидше та простіше проходить реабілітація пацієнтів, але цей метод може застосовуватися досить рідко – він підходить далеко не всім. Адже вилучення жирової тканини у багатьох випадках призводить до птозу грудей.

    Важливо розуміти, що серед пацієнтів, які скаржаться на несиметричність грудей, є багато підлітків. Але проводити пластику слід вже після статевого дозрівання, стабілізації ваги тіла та остаточного формування грудей. Результати завчасної корекції можуть протриматися недовго, або навіть зашкодити молочним залозам сформуватися самостійно. Тому у підлітків краще застосовувати зовнішні протези для усунення асиметричності грудей, і вони дійсно здатні покращити якість життя, позбавити психологічного дискомфорту. У подальшому може бути проведена операція.

    Корекція грудей у Спеціалізованому Мамологічному Центрі

    Турбує проблема асиметрії або інші естетичні дефекти грудей? Зверніться по допомогу до висококваліфікованих пластичних хірургів СМЦ. Записатися на консультацію можна за телефоном, за допомогою послуги зворотного дзвінка або повідомлення у чаті.

     

    Запис на візит до центру

      •  

      Абсолютной симметрии груди не существует. В той или иной степени левая и правая молочные железы различаются по размеру, форме, положению сосков, и в подавляющем большинстве случаев это – норма. Но некоторые пациенты обращаются к пластическим хирургам, ведь асимметрия их груди не только заметна невооруженным глазом, но и существенно ухудшает внешний вид фигуры. Существует много причин такого дефекта, среди них есть врожденные и приобретенные, и пластическая хирургия предлагает ряд способов решения таких проблем. Сейчас хотим поделиться с вами результатами исследования британских ученых по выбору оптимальных методов коррекции асимметричной груди.