Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Формування молочних залоз під час статевого дозрівання: що потрібно знати батькам дівчат

    Формування молочних залоз під час статевого дозрівання: що потрібно знати батькам дівчат
    7 Червня 2023

    Формування молочних залоз під час статевого дозрівання: що потрібно знати батькам дівчат

    Форма жіночих грудей та їх правильна будова залежить від дуже багатьох факторів. Ці органи починають формуватися у дівчинки у період внутрішньоутробного розвитку ще на п’ятому тижні вагітності. З народження і до періоду статевого дозрівання груди знаходяться на зачатковому етапі розвитку, а радикальні зміни і остаточне формування припадає на підлітковий вік. Про що варто пам’ятати батькам дівчинки, щоб скласти сприятливі умови для правильного формування молочних залоз під час їх активного розвитку?

    Зміни молочних залоз під час статевого дозрівання у дівчат

    Молочні залози є типовими гормонозалежними органами, їх стан та зміни контролюються багатьма біологічно активними речовинами. Під час статевого дозрівання важливу роль у формуванні грудей відіграють естрогени. Однією з найголовніших умов для правильного перебігу цих процесів є відсутність проблем з гормональним фоном.

    Під впливом гормонів у підлітковому віці у молочних залозах починає розвиватися залозиста тканина, формуються альвеоли та протоки, накопичується жирова тканина. Збільшується розмір грудей. Приблизно у 12-15 років соски стають більш темними та грубіють, збільшується площа ареоли. Остаточне формування молочних залоз триває й після підліткового віку, а завершується приблизно у 25 років.

    Можливий дискомфорт та відхилення у розвитку грудей

    Під час росту та формування грудей дівчата можуть відчувати певний дискомфорт, обумовлений радикальними та швидкими змінами у тканинах. Так, під час активного росту залоз може з’являтися відчуття розпирання, печіння, несильного зуду шкіри, і ці явища є нормальними. Більш виражені симптоми, які турбують дівчину, є приводом для звернення до лікаря.

    Через вроджені вади, порушення гормонального фону, дію несприятливих факторів у дівчат можуть спостерігатися такі відхилення від нормального розвитку молочних залоз:

    1. Занадто повільний або передчасний розвиток (може спостерігатися навіть у маленьких дівчаток) – наслідки дисбалансу гормонів, неправильної роботи репродуктивної системи або щитоподібної залози;
    2. Гіперплазія – надмірне збільшення молочних залоз (великий розмір грудей викликає незручності, психологічний дискомфорт та може порушувати поставу);
    3. Пласка форма сосків (може бути пов’язана з вродженими вадами розвитку або неузгодженими темпами збільшення різних структур залози);
    4. Тубулярні груди – видовжена форма залоз, які біля основи можуть бути оточені щільним сполучнотканинним каркасом, що не дозволяє жировій та залозистій тканині формувати типову округлу форму.

    Причини гормонального дисбалансу, що порушує нормальні темпи і хід розвитку молочних залоз, можуть бути пов’язані з різними захворюваннями. Для точної діагностики потрібне комплексне обстеження.

    Поради для батьків

    Підліток помічає зміни у своєму організмі і має розуміти їх. Тому потрібно проводити бесіди з дитиною, пояснювати – що саме відбувається, запитувати про самопочуття. Коли груди почнуть збільшуватися, слід не тільки придбати бюстгальтер відповідного розміру, але й навчити дівчину обирати якісну та зручну білизну.

    Довірливі стосунки між матір’ю та дочкою дуже важливі: добре, якщо дівчина може розказати мамі про те, що її турбує. Це зменшує ризик виникнення ситуацій, коли підліток приховує від усіх появу тривожних симптомів або робить спроби самолікування за порадами подруг чи за інформацією з інтернету.

    Щоб запобігти виникненню можливих проблем із розвитком молочних залоз у дівчат, потрібно уникати:

    1. Дії прямих сонячних променів, тобто, засмагання без верхньої частини купальника;
    2. Тертя об шорсткий одяг (він має бути з м’яких та бажано – натуральних тканин, щоб не виникало запалення соска);
    3. Використання незручних бюстгальтерів та бюстгальтерів з ефектом пуш-ап;
    4. Нездорового та незбалансованого харчування, дотримання дієт без призначення лікаря, голодування та переїдання;
    5. Безконтрольного прийому лікарських препаратів, особливо – гормональних;
    6. Самолікування або відсутності лікування запалення молочних залоз, гінекологічних, ендокринних хвороб;
    7. Стресових ситуацій, які можуть порушити гормональний фон;
    8. Недостатньої фізичної активності.

    Ні в якому разі не можна дозволяти дівчині користуватися препаратами для збільшення грудей. Реклама про такі засоби дуже поширена, і сучасні підлітки мають доступ до неї. Застосування таких препаратів може викликати небезпечні побічні ефекти.

    Дуже важливим для дівчат є сприйняття свого тіла з усіма його особливостями. Мода на великий розмір грудей призвела до того, що у багатьох підлітків розвиваються психологічні комплекси. Потрібно навчити дочку любити себе такою, якою вона є.

    Слід проводити бесіди про уникнення дії небезпечних факторів, які підвищують ризики виникнення хвороб молочних залоз у майбутньому – ранній початок статевого життя, аборти, пірсинг на сосках.

    Коли необхідна допомога лікаря

    Обов’язково слід звернутися до лікаря, якщо у дівчини з’явилися такі симптоми:

    • Надмірний ріст грудей, завчасне збільшення або помітне запізнення їх розвитку у порівнянні з середньостатистичними темпами;
    • Значна асиметрія, неправильна форма грудей;
    • Сильний біль, почервоніння шкіри;
    • Виділення з сосків;
    • Ущільнення у грудях.

    Ризик появи патологічних процесів у молочних залозах зростає, якщо менструації почалися раніше 11-річного віку. Дівчатам з такою особливістю у подальшому потрібно уважніше стежити за станом своїх грудей.

    Оскільки стан молочних залоз дуже залежить від гормонального фону, вирішенням таких проблем займаються не тільки мамолог, але й ендокринолог. Хірургічні втручання щодо корекції форми грудей не проводяться до їх остаточного формування, а випадки, коли операція необхідна для видалення новоутворень у підлітковому віці, виникають вкрай рідко. Налагодження гормонального фону проводиться за допомогою медикаментозної терапії. Якщо вона призначена, батькам потрібно суворо дотримуватися рекомендацій лікаря.

    Профілактика та лікування хвороб молочних залоз у СМЦ

    Одна з важливих задач батьків – навчити дівчинку слідкувати за своїм здоров’ям, пояснити важливість профілактичних оглядів та своєчасної діагностики хвороб. Для перевірки стану грудей потрібно звертатися до надійного медичного закладу з лікарями-професіоналами та якісним обладнанням. Всі необхідні умови для періодичних оглядів, скринінгових обстежень, діагностики та лікування захворювань молочних залоз створені у Спеціалізованому Мамологічному Центрі.

    Запис на візит до центру

      Наші спеціалісти можуть проконсультувати з будь-якого питання щодо догляду за молочними залозами, самообстеження, оцінки ризику розвитку тих чи інших хвороб, а також надати якісну медичну допомогу при захворюваннях грудей. У центрі працюють не тільки мамологи, але й ендокринологи, онкологи. Якщо потрібна допомога лікарів іншого профілю, лікарі СМЦ допоможуть визначитися, до якого саме спеціаліста варто звернутися. Важливо розуміти, що вирішення будь-якої проблеми слід довіряти професіоналам, і в жодному разі не можна ризикувати здоров’ям, займаючись самолікуванням.