Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    6 фактів про УЗД!

    6 фактів про УЗД!
    8 Лютого 2024

    6 фактів про УЗД!

    Ультразвукове дослідження – це метод діагностики, який неможливо переоцінити. Всього 15-20 хвилин, і лікар отримує інформацію, якої в окремих випадках може бути достатньо для постановки діагнозу та призначення лікування. У більшості ж випадків УЗД проводиться у складі комплексного обстеження. А чи все ви знаєте про цей популярний метод дослідження? Наведемо важливі факти про УЗД, знання яких буде корисним для вас.

    1. УЗД – високоінформативний метод

    За допомогою УЗД лікарі можуть:

    • Визначити розмір органу, його окремих складових частин, діаметр протоків залоз, кровоносних судин, особливості контурів різних структур;
    • Виявити доброякісні, злоякісні новоутворення та пухлиноподібні утворення (наприклад, кісти), фіброзні зміни тканин, пошкодження органів внаслідок травм, вроджені аномалії розвитку, наявність чужорідних тіл, ознаки запалення, ішемічних та дегенеративних процесів, некрозу (відмирання тканин);
    • Оцінити характер кровотоку, показники щільності структур – за допомогою додаткових режимів (доплерографія, еластографія).

    2. Це безпечне дослідження

    Вплив ультразвукових хвиль на органи не супроводжується променевим навантаженням, тобто, організм не піддається шкідливому опроміненню. Тому УЗД визнане безпечним, що дозволяє застосовувати його при обстеженні людей будь якого віку – від немовлят до літніх пацієнтів, а також вагітних жінок. Додаткова перевага безпеки УЗ-діагностики – можливість повторювати її необмежену кількість разів – скільки потрібно для відстеження стану пацієнта, і вільно застосовувати для регулярних профілактичних обстежень.

    3. Можливість побачити структуру органів без болю та дискомфорту

    З точки зору пацієнта, це важливий нюанс. Багато людей піддається емоційному напруженню перед тими дослідженнями, які викликають відчуття болю. Але під час УЗД практично не виникає ніяких відчуттів (може відчуватися лоскіт – наприклад, при обстеженні лімфовузлів у пахвовій западині, або незначна нудота – при обстеженні щитоподібної залози). Тому у переважній більшості випадків пацієнти почуваються абсолютно комфортно.

    4. Практично немає протипоказань

    Для УЗД практично не існує протипоказань, характерних для інших методів діагностики. Це дослідження можна проводити при наявності імплантів, під час гострих захворювань, при наявності будь-яких хронічних хвороб. Перешкодою для УЗ-діагностики є масштабне пошкодження шкіри, адже у такому випадку немає можливості прикладати датчик до поверхні тіла на досліджуваній ділянці. Для деяких видів УЗД (серця, органів черевної порожнини) є обмеження за вагою пацієнта, оскільки це ускладнює проходження ультразвукових хвиль до потрібного органу. Проте для інших досліджень (УЗД молочних залоз, м’яких тканин тощо) такого обмеження не існує.

    5. У деяких випадках передбачена підготовка

    Низка видів УЗД може проводитися у будь-який момент часу без підготовки. Для деяких обстежень важливий правильний вибір дати: наприклад, УЗД молочних залоз та органів малого тазу у жінок проводяться у певну фазу менструального циклу. При дослідженні органів малого тазу, черевної порожнини важлива відсутність надмірної кількості газів у кишечнику, тому заздалегідь призначається дієта, яку слід дотримуватися 2-3 дні. Лікар, який направляє на УЗД, може дати й інші рекомендації щодо підготовки перед обстеженням (наприклад, тимчасове припинення прийому певних лікарських препаратів). Але, у цілому, підготуватися до ультразвукового дослідження нескладно.

    6. Точність результатів залежить від якості обладнання

    Це те, про що обов’язково варто пам’ятати при виборі медичного закладу, де ви збираєтеся проходити УЗ-обстеження. УЗД застосовується вже кілька десятків років, і за цей час змінилося чимало поколінь ультразвукових систем, вони удосконалювалися та оснащувалися додатковими режимами, які допомагали отримувати ще більше цінної для діагностики інформації, підвищити точність, мінімізувати вірогідність похибок. Сучасне обладнання – неодмінна умова для отримання достовірних результатів обстеження.

    Послуги УЗД у Спеціалізованому Мамологічному Центрі

    УЗД молочних залоз, у тому числі, з регіонарними лімфатичними вузлами, а також низка інших ультразвукових досліджень проводяться у Спеціалізованому Мамологічному Центрі у Києві. Ви можете бути впевненими у точності діагностики, виконаної у нас: ми застосовуємо сучасний апарат Acuson S3000, який, серед іншого, дозволяє обстежувати органи з використанням режиму еластографії. Він допомагає отримати більш детальну інформацію про щільність тканин, що особливо важливо при діагностиці різних видів новоутворень.

    Запис на візит до центру

      •  

      Нагадуємо про те, що УЗД молочних залоз проводиться не лише для діагностики хвороб, коли ви відчуваєте певні симптоми. Цей метод також використовується для скринінгу раку молочних залоз у жінок віком до 35-40 років (коли мамографічна щільність грудей ще є високою через переважання залозистої тканини). Не нехтуйте профілактичними оглядами – вони допомагають зберегти здоров’я і життя. Записатися на діагностику ви можете за телефоном, за допомогою форми запису або чату на сайті.