Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом

    Запалення соска у жінок!

    Запалення соска у жінок!
    11 Травня 2022

    Запалення соска у жінок!

    Запалення соска (теліт) – це патологічний процес, спричинений бактеріальною або грибковою інфекцією. До патології частіше схильні мами, що годують груддю, але зустрічається захворювання навіть у жінок, які не народжували, і у чоловіків.

    Причини запалення соска

    Основна причина теліту – проникнення бактерій або грибків у сосок через шкірні покриви або разом із кровотоком. Найчастіше запальний процес викликає золотистий стафілокок, стрептококи або агалактія, рідше – грибки Кандіда.

    Спровокувати теліт можуть такі стани:

    1. Лактостаз. Застій молока є сприятливим середовищем для розмноження мікроорганізмів.
    2. Тріщини та інші пошкодження шкірного покриву, через які інфекція легко проникає всередину тканин.
    3. Травми молочної залози. Збільшується ризик утворення гематоми та нагноєння.
    4. Алергічний дерматит. Може супроводжуватися свербежем, висипаннями, які іноді перероджуються в ерозії, мокнучі екземи.
    5. Гормональні розлади. Підвищений рівень пролактину сприяє виділенню молока із соска за відсутності вагітності та лактації (галакторея). Молозиво, що виділяється, служить живильним середовищем для патогенних мікроорганізмів, що може викликати запалення соска.

    До провокуючих факторів відносяться стреси, доброякісні пухлини, переохолодження, патології щитовидної залози та інші ендокринні порушення.

    Симптоми запаленого соска

    Виразність клінічних ознак захворювання залежить від рівня розвитку запального процесу, стану імунітету, рівня больового порога та інших особливостей пацієнта. На розвиток теліту вказують такі симптоми:

    1. Біль. Больові відчуття можуть бути сильними або помірними, непокоїти постійно або виникати тільки при дотиках, натисканні.
    2. Огрубіння та набряк сосків. При пальпації відчувається ущільнення у сосково-ареолярній зоні.
    3. Гіперемія. Є помітне почервоніння шкірних покривів на ареолі.
    4. Виділення із сосків. З проток молочної залози може виділятися прозора сукровиця, кров’яний або гнійний секрет. Залежно від причини та особливостей перебігу захворювання секрет може виділятися постійно або лише при натисканні.
    5. Порушення цілісності шкірного покриву. На соску можуть з’явитися тріщини, лущення епітелію.

    У лактуючих жінок підвищується чутливість сосків, процес грудного годування супроводжується сильним болем, печінням.

    При приєднанні бактеріальної інфекції часто виникають симптоми загальної інтоксикації організму:

    • слабкість та швидка стомлюваність;
    • підвищення температури;
    • збільшення пахвових та шийних лімфовузлів;
    • відсутність апетиту;
    • нездужання та ін.

    Якщо з’явилися симптоми запалення соска, не відкладайте візит до лікаря та не займайтеся самолікуванням. Це найкращий спосіб запобігти ускладненням.

    Супутні захворювання та можливі ускладнення теліту

    Найчастіше запалення сосків супроводжує ареоліт та мастит. У вкрай поодиноких випадках теліт розвивається ізольовано.

    Патологія може виникати також на тлі інших захворювань молочної залози:

    1. Ектазія молочних проток. При розширенні молочних проток збільшується ризик проникнення в них патогенної мікрофлори та розвитку запального процесу.
    2. Внутрішньопротокова папілома. Розростання новоутворення всередині протоки супроводжується виділенням слизу, який є сприятливим середовищем для розмноження бактерій.
    3. Галакторея. Патологічне виділення молока з молочних залоз також сприяє розвитку хвороботворних мікроорганізмів.

    Якщо своєчасно не звернутися до лікаря та не розпочати лікування, є високий ризик розвитку ускладнень. Запальний процес поширюється углиб молочної залози, що призводить до розвитку абсцесу. При гнійному запаленні в сосково-ареолярній області утворюються рубці, тому ареола і молочна залоза можуть деформуватися.

    Якщо запалення соска викликане грибком Кандида, грудне вигодовування може призвести до розвитку молочниці у ротовій порожнині дитини.

    Зверніть увагу! Ускладнений теліт має схожі симптоми з раком Педжета. Тому важливо провести диференціальну діагностику та встановити причину патологічного процесу.

    Методи діагностики запалення соска у жінок

    Діагностика при теліті завжди починається зі збору анамнеза. Лікар уточнює інформацію про грудне вигодовування, наявність ендокринних патологій та ін. Вислуховує скарги пацієнтки, проводить огляд із пальпацією молочних залоз.

    Якщо запалився сосок, лікар призначає комплексне обстеження для уточнення причин патології, наявності можливих ускладнень та супутніх захворювань. Для діагностики застосовуються такі методи:

    1. Загальний та біохімічний аналіз крові. Лабораторні дослідження допомагають підтвердити наявність запального процесу.
    2. Бактеріальний посів виділень. Дозволяє визначити збудника патології, що дає можливість правильно підібрати лікування.
    3. Гормональні аналізи Призначаються дослідження на визначення рівня пролактину, гормонів щитоподібної залози, надниркових залоз, статевих гормонів. За результатами аналізів можна виявити гормональні порушення.
    4. УЗД молочних залоз, мамографія. Дослідження допомагають визначити ступінь поширення запального процесу, виявити внутрішньопротокову папілому, інші новоутворення.

    Додатково може бути потрібна консультація ендокринолога, дерматолога або інших вузькопрофільних фахівців.

    Лікування запалення соска

    Лікування підбирає лікар після підтвердження діагнозу з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта. При неускладненому теліті використовується місцева консервативна терапія. Лікарські засоби підбираються з урахуванням типу збудника. Зазвичай це антибактеріальна чи протигрибкова мазь.

    При гнійних виділеннях та розвитку ускладнень призначаються антибіотики широкого спектра дії. При абсцесі потрібен розтин гнійника та дренування гною. Додатково застосовуються мазі для прискорення загоєння тканин.

    Якщо запалення соска у жінки супроводжується гнійними виділеннями, грудне вигодовування слід припинити, але важливо регулярно зціджуватися для попередження лактостазу та розвитку ускладнень.

    При сильних больових відчуттях лікар призначає нестероїдні протизапальні засоби.

    Рекомендації щодо профілактики теліту

    Щоб запобігти розвитку запального процесу в сосково-ареолярній ділянці під час грудного вигодовування, необхідно дотримуватися правил гігієни та догляду за молочними залозами. Важливо не допускати появи тріщин та правильно прикладати дитину до грудей.

    Загальна профілактика теліту зводиться до дотримання наступних рекомендацій:

    1. Регулярно відвідуйте мамолога для профілактичних оглядів та своєчасного виявлення патологій, що протікають безсимптомно або зі стертою клінічною картиною.
    2. Вибирайте зручну спідню білизну. Не допускайте тертя сосків об грубі шви.
    3. Зміцнюйте імунітет.
    4. Ведіть здоровий спосіб життя, займайтеся спортом, правильно та збалансовано харчуйтеся.
    5. При необхідності своєчасно лікуйте ендокринні порушення.
    6. Відмовтеся від шкідливих звичок.
    7. Уникайте контакту з алергенами.

    Дотримання нескладних порад знижує ризик розвитку запального процесу. З появою найменших ознак патології зверніться до лікаря, щоб вчасно розпочати лікування.

    Висновки

    Запалення соска має різні клінічні прояви, але завжди супроводжується болем. Нерідко патологічний процес поширюється на ареолу та вглиб молочної залози. За відсутності своєчасного лікування можуть виникнути серйозні ускладнення, аж до флегмони та гангрени. Тому з появою перших симптомів теліту запишіться на прийом до мамолога та пройдіть обстеження.