Специализированный Маммологический Центр

    Запис на візит до центру






    Запис на прийом
    Гінекомастія у чоловіків

    Гінекомастія у чоловіків

    .

    .

    Гінекомастія – це захворювання, при якому у чоловіків спостерігається розростання залозистої, стромальной і жирової тканини в грудях. Виявлена на ранній або середній стадіях патологія не є небезпечною для здоров’я. Але збільшення грудей може завдавати пацієнтові виражений психологічний дискомфорт і відчутні незручності в повсякденному житті. Зовні гінекомастія у чоловіків проявляється у вигляді обвислих тканин, що нагадують за формою жіночі груди або збільшених в розмірі сосків за рахунок наявності грудочки за ними.

    Найчастіше причиною гінекомастії є надлишок естрогену, який стимулює розвиток патології. Але також і безліч супутніх факторів можуть створити “сприятливу” основу для виникнення патології: порушення обмінних процесів, часте перенесення стресу, неправильне харчування, зловживання алкоголем та іншими шкідливими речовинами, безконтрольне вживання фармакологічних препаратів, стероїдів.

    У нашому центрі діагностика при підозрі на гінекомастію у чоловіків включає обов’язковий клінічний огляд у мамолога, який після проведення зібрання анамнезу, пальпації призначає наступний план діагностики, необхідний в кожному окремо взятому випадку. В залежності від первинно встановленої патології, додатковим видом діагностики може бути УЗ-дослідження, мамографія, консультація уролога, консультація ендокринолога, дослідження гормональної панелі, цитологічне дослідження в Києві.

    Запис на візит до мамолога

      Види гінекомастії: причини виникнення, методи лікування

      Глобально захворювання поділяють на два види: справжню та помилкову.

      Справжня гінекомастія може бути фізіологічна і патологічна.

      Фізіологічна спостерігається у новонароджених (внаслідок дії материнських і плацентарних естрогенів) і пубертатна (симетрична чи асиметрична патологія молочних залоз в період статевого дозрівання спостерігається у 50 – 70 % хлопчиків). Фізіологічна гінекомастія не потребує термінового медичного лікування, так як через певний час дане патологічне збільшення молочних залоз минає самостійно.

      Однак, при виражених болях допомагають нестероїдні протизапальні мазі. Із раціону харчування підлітка обов’язково потрібно виключити чіпси, шоколад, каву, приправи, гострі страви, спеції, кетчуп, майонез, солодку газовану воду, пиво, м’ясо курки.

      Гінекомастія у чоловіків

      Види лікування

      Патологічна гінекомастія супроводжується збільшенням однієї чи обох грудей з присутністю щільного утворення під шкірою під час пальпації, інколи збільшенням діаметра і змінами пігментації ареоли або виділеннями з набухших грудей. Таке доброякісне утворення в молочній залозі може визначатись як еластичне, болюче, рухоме ущільнення поза соском з нечітким контуром (дифузна), або щільне без болю утворення з гладкими контурами (вузлова).

      Виникнення патологічної форми гінекомастії у чоловіків має об’ємний ряд факторів, що стимулюють розвиток захворювання, яке підлягає обов’язковій медичній корекції. Професійне комплексне лікування гінекомастії включає рішення метаболічних проблем вітамінотерапією, гепатопротекторами, нестероїдними протизапальними і антиестрогенними препаратами і, у випадку необхідності, усунення фізичного дефекту чоловічих грудей шляхом хірургічного оперування (можна видалити залозу із збереженням сосково-ареольного комплекса).

      Спеціалізований мамологічний центр (Київ) пропонує чоловікам пройти обстеження на гінекомастію, при необхідності досвідчений лікар може здійснити видалення по доступним цінам.

      Причиною патологічної гінекомастії може бути:

      • порушення синтезу, секреції або дії чоловічих статевих гормонів (андрогенів);
      • через крипторхизму, орхіту, атрофії та інші патології яєчок;
      • надлишкова секреція жіночих статевих гормонів (естрогенів);
      • вплив лікарських засобів, стимулюючих синтез естрогенів;
      • синдром Рейфенштейна – генетично обумовлена часткова відсутність чутливості (резистентність) організму до чоловічих статевих гормонів;
      • наявність опухолей яєчок і наднирників, секретуючих жіночі статеві гормони;
      • XГ – секретуючі пухлини печінки, ЦНС і яєчок;
      • важкі патології печінки, від яких порушується інактивація естрогенів в чоловічому організмі (хронічне порушення кровообігу, цироз, рак);
      • вікові зміни за рахунок зниження вироблення тестостерона і зміни співвідношення естрогену до андрогену.

      Частим проявом естетичного дефекту чоловічих грудей є несправжня гінекомастія, яка з’являється за рахунок надмірного розростання жирової тканини і гіперпігментації ареоли. Дана патологія супроводжує чоловіків, які страждають ожирінням, а також активних любителів пива, оскільки в пивному хмілі присутні фітоестрогени, схожі за своїм впливом з жіночими статевими гормонами. Лікування несправжньої гінекомастії полягає в коригуванні раціону харчування й естетичному коригуванні молочних залоз за допомогою операції – ліпосакції. Ціна всіх послуг центру вказана на сайті.

      Окремим видом патології гінекомастії виділяють тимчасову гінекомастію, що виникає після травм, в період одужання після важких захворювань, які супроводжуються схудненням, а також при поновленні харчування після тривалого голодування.

      В основі гінекомастії лежить безліч причин, які в більшості випадків достатньо легко позбутися. Однак для цього потрібно точно і кваліфіковано діагностувати і знайти справжні причини розвитку гінекомастії, щоб дійсно вилікувати першопричину, а не “залікувати” хворобу на певний час. Не соромтесь утвореного фізичного дефекту, експерт-мамолог вирішить вашу проблему оперативно, збереже нерви і поверне фізичну привабливість.